Ce miză are Putin în Siria? „Până vom vedea încotro se îndreaptă Rusia și pentru cât timp, trebuie să fim foarte atenți”

Ce miză are Putin în Siria? „Până vom vedea încotro se îndreaptă Rusia și pentru cât timp, trebuie să fim foarte atenți
Publicat: 02/10/2015, 18:21

Chiar dacă și-a arătat deja forța în Orientul Mijlociu și în pofida protestelor din partea Washingtonului, Europei și statelor din Golful Persic, Rusia continuă să își consolideze forțele din Siria.

Ca și în cazul bazei sale din Latakia, Moscova își consolidează în prezent baza navală de la Tartus, cu o subunitate antiteroristă de nave. Printre acestea se va afla și crucișătorul lansator de rachete Moskva și nava de desant Saratov.

Bazele armatei siriene de la Istamo și al-Sanobar sunt de asemenea modernizate, imaginile din satelit sugerând prezența unor corturi și echipamente rusești acolo, potrivit analiștilor de la IHS Jane’s.

Mulți se întreabă însă dacă operațiunea militară a lui Putin este un mijloc de a atinge un scop politic – folosirea armelor ca metodă de a controla forțat agenda diplomatică internațională – sau dacă este un scop în sine, având obiective militare specifice.

Preocupați de ceea ce s-a întâmplat în Ucraina, unde diplomația a fost uneori un mod de a distrage atenția de la acțiunile rușilor în teren, unii strategi militari de la NATO se tem că acțiunile Rusiei reprezintă un prim pas al unui plan de a oferi și mai mult sprijin militar regimului al-Assad.

„Până vom vedea încotro se îndreaptă Rusia și pentru cât timp, trebuie să fim foarte atenți”, afirmă Anthony Cordesman, director de strategie la institutul CSIS. „Există încă multă incertitudine. Majoritatea forțelor terestre pe care le au sunt acolo pentru a-și apăra bazele aeriene, dar au de asemenea suficiente pentru a le desfășura în cadrul armatei siriene. Există o dinamică militară, dar și una politică”, a adăugat el.

Forțele ruse din Siria, pentru moment, sunt limitate, dar potente. În Latakia, unde a fost creat recent un aerodrom militar de mari dimensiuni, Rusia are 12 avioane de tip Su-25 Frogfoot și 12 avioane Su-24 Fencer, precum și 12 elicoptere de atac de tip Mi-24. Aceste aeronave sunt ideale pentru bombardarea unor ținte militare în sprijinul operațiunilor terestre. Ele nu sunt aeronave de anduranță și nici nu sunt dotate pentru atacuri de precizie.

La baza aeriană Bassel al-Assad, Rusia are cel puțin patru avioane de tip Su-30 Flanker, adecvate pentru apărare antiaeriană. Potrivit analiștilor, prezența lor oferă Rusiei control asupra spațiului aerian. Ținând cont de lipsa capacităților aeriene ale rebelilor, prezența acestor avioane poate fi considerată o încercare de a împiedica intervenția SUA și a aliaților lor în sprijinul forțelor rebelilor.

În opinia lui Jonathan Eyal, director internațional la institutul RUSI, mobilizarea forțelor ruse „este menită în primul rând să obțină rezultate politice”. „Sunt convins 100% că nu au nici o intenție să aibă trupe ruse implicate în lupte”, a subliniat el. Putin „va fi pregătit să dubleze (efectivele), dar până în punctul în care va fi credibil. Strategia este să forțeze Rusia în orice discuție politică viitoare despre Siria”.

Alții consideră însă că rușii au obiective militare tactice. Joi, un avion de spionaj Ilyushin Il-20 a sosit în Latakia, ceea ce indică o posibilă intensificare a operațiunii militare.

„Evident, Putin nu vrea o operațiune masivă. Dar poate este interesat de un război mic și victorios – o campanie de câteva săptămâni sau luni pentru a micșora teritoriul rebelilor și a-l consolida pe al-Assad. Cred că există atât scopuri politice, cât și militare”, a apreciat Alex Kokchurov, analist pe probleme legate de Rusia la IHS Jane’s.

Această evaluare se potrivește cu ceea ce multe persoane din rândul NATO consideră că este o formă a aventurismului Kremlinului în Ucraina transpus în Orientul Mijlociu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
De ce NU cresc toate pensiile. Olguța Vasilescu tună și fulgeră: Au aruncat legea la...
Bicarbonatul de sodiu înlătură mirosurile neplăcute din șifonier
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Câți prieteni are Anamaria Prodan. Ce spune despre oamenii care au dezamăgit-o. “Cel care e...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
De ce pisicile zgârie mobila din casă?